Tänk va maten kan göra för miljön!


Hittade en rolig bok här hemma hos pappa förut. "Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik" heter den.



Ganska intressant faktiskt. Och roligt skriven... eller lätt att läsa kanske man ska säga... kanske inte ska kalla innehållet roligt precis. Handlar ju om vad maten egentligen innehåller. Och så finns det en lista över alla färgämnen (och lite annat) som finns, ni vet alla dessa E-nummer som står på innehållsförteckningarna. Rätt intressant att se att sånt faktiskt får förekomma... speciellt när det står att det finns vissa risker vid konsumtion av vissa av dom.

Helt klart läsvärd bok. Jag beställde hem den från adlibris. Finns en uppföljare nu också, om hur man hittar mat som inte är allt för konstgjord.

Ja, min tanke nu var ju att föröka lägga om mina shoppingvanor när det kommer till mat. Så svårt är det ju inte att välja ekologiskt och närproducerat. Och man kan ju inte skylla på att man inte har råd med det, för det har man. Dessutom, jag som redan gör mycket mat från grunden, skulle ju inte få några problem att göra ytterligare lite mer mat från grunden.

Tex buljong. Det är inget annat än tillsatser och smakförstärkare. Och så svårt är det inte att göra egen buljong. Man kokar bara vatten med lite grönsaker och köttben/kycklingben/fiskben, och när det är klart är det bara att frysa in det som isbitar (utan grönsakerna o benen förståss). Hur lätt som helst. Det är inte heller så svårt att baka eget bröd, göra egen majonäs eller att odla egna kryddor. Visst det kan ta lite extra tid, men det kan det ju vara värt.

Man kommer må så mycket bättre och lära sig uppskatta riktiga smaker. Plus att man gör mycket för miljön på det sättet. Tänk om alla kunde bojkotta fejkad mat! Så mycket bättre världen skulle må då! Fast då får vi förståss bomba ner usa först, för de lär ju aldrig ge upp sin snabbmat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0